Na banánech se už po pár dnech od nákupu objeví hnědé fleky a v tu chvíli o ně všichni doma přestanou mít zájem, většinou pak skončí v odpadkovém koši, v lepším případě v kompostu. Přezrálé banány sice chutnají příliš sladce a mohou být měkčí, ale najdou využití v mnoha receptech, ve kterých se nehodí použít čerstvé plody. Co dělat s přezrálými banány?
Začít můžete snídaní, ke které si připravíte banánovou ovesnou kaši nebo banánové lívanečky, děti naopak potěší zmrzlina, klasikou je ovocný koktejl z přezrálého ovoce. Nejmenší jistě nepohrdnou domácí přesnídávkou, kde se využijí přezrálé banány i zbylá jablka. Samozřejmě nelze opominout ani tradiční banánový chlebíček, který je oblíbený v Americe a vznikl právě pro zužitkování neprodejných kousků!
Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, zdravé bílkoviny i sacharidy. S banánem tvoří dokonalou kombinaci, protože přezrálé plody se vyznačují vysokým množstvím draslíku, manganu, mědi i vitamínů C či B6. Stačí navíc doplnit chia semínky, nastrouhanými vlašskými ořechy nebo posypat skořicí a dokonalá snídaně se může podávat.
2. Banánové lívanečky
Přezrálé banány lze rozmačkat za pomoci vidličky a přidat do běžného těsta na lívance, ale lze připravit také placičky pouze z rozšlehaných vajec a rozmělněných banánů, které chutnají výtečně oslazené javorovým sirupem.
3. Banánová zmrzlina z jogurtu i smetany
Stejně snadno lze připravit banánovou zmrzlinu, stačí rozmačkat nebo rozmixovat banán, přidat jogurt nebo tučnější smetanu na šlehání a dosladit medem nebo javorovým sirupem. Směs po dokonalém ušlehání stačí vlít do formy a nechat vychladit v mrazáku.
4. Banánový koktejl nebo smoothie
Stačí rozmixovat banán s mlékem a pochoutka je na světě, ale od věci není ani přidat další ovoce, které doma zbývá. Na dokonalosti přidají ovesné vločky, na závěr můžete dosladit medem. Výborně chutná banán v kombinaci s jahodami nebo malinami, někdo ještě přidává kakao nebo arašídové máslo či chia semínka.
5. Domácí přesnídávka
Další skvělou možností, jak využít přezrálé banány, je svařit je spolu s oloupanými a jádřinců zbavenými jablky. Vzhledem k sladké chuti přezrálých banánů, ve kterých se mění škrob na cukr, není nutné už přislazovat. Po svaření stačí přelít do malých zavařovacích skleniček a uzavřít víčkem. Čerstvé přesnídávky vydrží v lednici několik dní.
6. Tradiční banánový chlebíček
Recept na banánový chlebíček vznikl ve Spojených státech v době Velké hospodářské krize, kdy hospodyňky kupovaly přezrálé banány za nejnižší možnou cenu a pekly z nich tento delikátní dezert, který si získal oblibu po celém světě. Jak si jej jednoduše upéct bez vážení jen s pomocí hrnku k víkendové snídani? Pro přípravu budete potřebovat:
3-4 přezrálé banány
1 hrnek cukru
1⁄3hrnku másla
1½ hrnku hladké mouky (lze použít i špaldovou)
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
sůl
1 lžičku vanilkového aroma (nemusí být)
Příprava je nadmíru snadné. Stačí smíchat rozmělněné banány s měkkým máslem a cukrem, poté přidat rozšlehaná vajíčka a vanilkové aroma. Po přisypání prosáté mouky a kypřicího prášku pořádně promíchat, jemně osolit a vylít těsto do vymazané formy. Chlebíček se peče na 180 °C asi 35-45 minut. Milovníci čokolády mohou ochutit těsto nadrcenou mléčnou nebo hořkou čokoládou.