Každý už asi zaslechl poučku, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Možná jste ale také slyšeli opak, že bez snídaně se v klidu obejdete. Realita je podle vědeckých výzkumů složitější.
Analýza 13 vědeckých studií nepotvrdila, že by existoval vztah mezi snídaní a hubnutím. Poznatků však odhalila mnohem víc. Třeba ten, že lidé, kteří nesnídají, bývají častěji nemocní. Co říkají vědci na jídlo po ránu?
Pomáhají pravidelné snídaně s hubnutím?
Nastartování spalování a následné hubnutí je jedním z častých argumentů v debatách pro či proti snídaním. Pokud se podíváme na studie, které financovali výrobci cereálií, zdá se tento výsledek zřejmý. Pokud však studie financované výrobci jako Quaker či Kellogg vynecháme, nejsou data tak jednoznačná. Některé studie skutečně prokázaly, že lidé, kteří snídají, za den spálí více kalorií.
Jak ale tvůrci studie přiznávají, faktorem zde nemusí být snídaně samotná, ale další vlivy, jako celkový lifestyle či další socioekonomické faktory. Člověk, který má uspěchaný život nestíhá snídani, přes den se odbývá fastfoody a nekvalitním jídlem a tím pádem je jeho zdraví horší. Kupříkladu pro lidi, kteří pracují od rána do odpoledních hodin, je snadnější najít si čas na snídani, než pro lidi chodící na noční (kteří čelí větším zdravotním rizikům).
Vazba mezi hubnutím a snídaněmi se těžko prokazuje. Vynechání zánětů může vést k hubnutí také, zároveň však ke zvýšení rizika zánětů v těle.
Některé studie, stejně jako zmiňovaná analýza, nenašly žádnou silnou vazbu mezi snídaní a hubnutím. Jedna ze studií z roku 2017 dokonce tvrdí, že vynechání snídaně může vést ke spálení více kalorií, nicméně zároveň k většímu množství zánětů v těle.
Snídaně nemusí pomoci s hubnutím, studie ale potvrdily, že k tloustnutí nevedou
Jak potvrzuje Sharon Collisonová, odbornice na výživu z University of Delaware, pravděpodobně žádná ze studií neprokázala, že byste kvůli snídaním měli tloustnout. “Lidé, kteří se ráno najedí méně, mají tendenci přes den jíst více a nakonec toho snědí, než kdyby si dali vydatnou snídani. V tomto směru je však potřeba dalších výzkumů,” dodává Collisonová.
Snídaně jsou tedy obecně v pořádku, problém je co si dáte. Lepší jsou různé mixy ořechů, vloček a sušeného ovoce. Průmyslově vyráběné lupínky a sušenky často obsahují velké procento cukru a nejsou tak ve větším množství vhodné.
Je nezdravé vynechat snídani?
Nechme nyní stranou hubnutí. Collisonová zmiňuje, že je absolutně nakloněna tomu, aby lidé snídali a doporučuje to většině svých klientů z mnoha důvodů.
“Lidé, kteří pravidelně snídají, mají často zvýšenou fyzickou aktivitu. Mají lepší stravující návyky a méně jedí sladké,” dodává. “Vynechání snídaně je spojené s rizikem vzniku cukrovky a srdečních chorob.”
Jedna z menších studií v roce 2017 přišla se zjištěním, že konzumace snídaně může vést ke zlepšení obranyschopnosti, potenciálně dokonce zlepšit schopnost těla spalovat tuky a bojovat proti chronickým příznakům diabetu 2. typu.
Co dělat, když ráno hlad nemáte?
Podle Collisonové může jít mj. o příznak toho, že trpíte jiným problémovými návyky, jako je mlsání v noci. “Pokud eliminujete mlsání a po ránu si raději dáte vydatnou snídani, váš celkový stravovací vzorec bude mnohem lepší a stejně tak se zlepší vaše zdraví.”
Zdravá snídaně: Jaké jídlo si dát po ránu?
Pokud už se rozhodnete snídat, stále zůstává otázka, co byste si měli dát. Kobliha a káva nejsou srovnatelnou variantou pro talíř plný zeleniny a sýrů.
Podle odbornice by měla snídaně obsahovat čtyři hlavní složky: proteiny, celozrnné produkty, zdravé tuky a ovoce či zeleninu. Výzkum prokázal, že proteiny a tuky zvyšují pocit sytosti. Díky tomu tak snižují riziko, že budete mít chuť později mlsat. Celozrnné produkty zase dodají vlákninu, dlouhotrvající energii a vitamíny s minerály.
5x zdravá snídaně podle odbornice: Na smoothie zapomeňte
Ideální konbinace je podle Collisonové jednoduchá a vlastně vůbec nepřekvapí. Dokonce je pravděpodobné, že spousta z nás již nevědomky snídá doporučené varianty:
- Řecký jogurt s ořechy, lesním ovocem a celozrnnými cereáliemi či špaldou.
- Smažená vajíčka na zdravém tuku (olivový či kokosový bez vůně) se zeleninou.
- Toast s avokádem a trocha ovoce.
- Ovesné vločky s mlékem.
- Ořechové máslo (lískové, mandlové či arašídové) s ovocem.
Proč ne smoothies? “Svým klientům nedoporučuji ke snídani ovocné šťávy a smoothies. Snažím se lidi motivovat, aby si svou snídani skutečně snědli, protože vypitím nedosáhnout stejného pocitu plnosti,” říká Collisonová.
Kdy po probuzení snídat?
Přesné načasování hodně záleží na potřebách jedince. Ideální je však podle odbornice posnídat do hodiny od probuzení. Pokud ráno plánujete cvičit, dejte si dostatečně brzy před tím něco k jídlu. “Při fyzické aktivitě potřebujete více sacharidů a méně tuků a vlákniny, neboť je trvá déle strávit.” Před fyzickou aktivitou jsou vhodnou stravou banány, ovesné vločky a cereálie.
Po náročném cvičení bude naopak třeba energii doplnit. Ideální jsou pak potraviny bohaté na tekutiny, proteiny, tuky a cukry. Např. takový banán s arašídovým máslem, celozrnné sušenky a ovoce jsou podle Collisonové ideální.
Obrázky: Freepik